TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ İZMİR HAVACILIK MESLEK YÜKSEKOKULU UÇAK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Atatürk’ün “istikbal göklerdedir”  vecizesinde göstermiş olduğu hedefe uygun olarak havacılık sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek için kurulmuştur. Üniversitemiz Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ve tek ihtisas üniversitedir.

Bu amaç doğrultusunda, ülkemizin savunma sanayinde yürüttüğü milli projelerde ve yükselen sivil hava taşımacılığının her alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü akademik ve uygulamalı eğitimlerle yetiştirmekteyiz. Uygulama eğitimleri öğrencilerimize yeni oluşturduğumuz atölye ve laboratuvarlarda verilmektedir.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi İzmir Havacılık Meslek Yüksekokulu Uçak Teknolojisi programını diğer üniversitelerin Uçak Teknolojisi programlarından ayıran en önemli özellik “SHY 66 kapsamında Tanınan Okul Statüsü “  ve “Öğrencilerimize B1 ve B2 kategorisinde 8 modülden” muafiyet hakkı sağlamasıdır.

 

İzmir Havacılık Meslek Yüksekokulu Uçak Teknolojisi Programına 2019-2020 eğitim Öğretim yılı ve sonrası girişli öğrenciler yapılacak olan sınavları ve pratik eğitimleri başarılı bir şekilde yapmaları durumunda Tanınan Okul Statüsü A2: Piston Motorlu Uçaklar kategorisinde sertifika alacaklardır. (Sertifika, A2 kategorisinde 12 modül muafiyeti ve 1 yıllık iş tecrübesine denktir.)

 

Modül muafiyetlerinden, 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı ve sonrası girişli öğrencilerin başarı ile mezun olmaları durumunda SHY 66 (Hava Aracı Onaylayıcı Personel Yönetmeliği) kapsamında B1 ve B2 kategorilerinde Modül 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, ve 9’dan muafiyet hakkı kazanacaklardır.

 

Kategori B lisansı, Kategori A lisansının tüm yetkilerini kapsamakta ve hava aracı üzerindeki Kategori A lisansının yetkisi olmayan tüm bakımlarda kişiyi yetkili kılmaktadır. Bu nedenle özellikle sivil havacılık şirketleri bakım teknisyeni olarak kategori B lisansına sahip teknisyenler ile çalışmayı tercih etmektedir. B kategorisi teknisyen lisansı sahibine havacılık sektöründe geniş iş imkânı sunmanın yanında iş ortamında daha fazla yetki de sunmaktadır.

Sivil Havacılık sektörü dünyada ve Türkiye’de olağanüstü bir şekilde büyümeye devam etmektedir.

Günümüzde uluslararası pazarda rekabet edebilir hale gelmenin şartlarından birisi, ileri teknolojiye yönelmek ve katma değeri yüksek ürünler üretmekten geçmektedir.

Havacılık sektörü, ileri teknolojinin en yoğun kullanıldığı, katma değeri yüksek sektörler arasındadır. Avrupa ve Amerika havacılık endüstrisinin beşiği olmasına karşın, işçilik maliyetleri fazlasıyla yüksektir. Havacılık sektörü;

  • Sürekli ve dinamik bir gelişim gösterir,
  • En önemli besin kaynağı Ar-Ge çalışmalarıdır,
  • İstihdam yaratır; pek çok mühendislik dalının eş zamanlı çalışmasına ihtiyaç duyar,
  • Nitelikli iş gücü arar, aynı zamanda nitelikli iş gücü yaratan bir yapıya sahiptir.

Özellikle son yıllarda özel havayollarının büyümeye başlaması, beraberinde havaalanlarının da büyümesini hızlandırmıştır. Dolayısı ile bu alanda da nitelikli eleman ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır.

Program; hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik kişisel gelişim dersleri ile desteklenerek emniyetli bir uçuşun sağlanabilmesi amacı ile yerine getirilmesi gereken hizmetleri vermeye yönelik olarak tasarlanmıştır. Programda sadece teorik dersler değil aynı zamanda uygulamalı yürütülen dersler de bulunmaktadır. Türkiye’de uluslararası kurallara uygun bir şekilde uçak teknolojileri eğitimi verecek yüksekokulumuzda uygulama eğitimleri üniversitemize ait havaalanlarında verilecektir.

Eğitim Süresi: 2 Yıl

Eğitim Dili: Türkçe

Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı: Yok

İkinci Öğretim: Yok

Puan Türü: TYT

Program Ücreti: (45.000/yıllık)

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Uçak Teknolojisi Programına hangi puan türüyle öğrenci alınmaktadır?

Uçak Teknolojisi Programı TYT puan türüne göre öğrenci alımı yapılmaktadır.

Uçak Teknolojisi Programına 2022-2023 eğitim öğretim yılında kaç öğrenci alınacaktır?

Uçak Teknolojisi Programı 2022-2023 eğitim öğretim yılında 60 öğrenci alacaktır. Bu öğrencilerin 9’u burslu, 51’ı ücretli olarak belirlenmiştir.

Uçak Teknolojisi Programı 2022-2023 eğitim öğretim yılı kayıt için gerekli evraklar, ek şartlar nelerdir?

  • YKS yerleştirme belgesi (internet çıktısı),
  • Adayın mezun olduğu okuldan aldığı lise diplomasının aslı ya da yeni tarihli geçici mezuniyet belgesi,
  • Yurtdışından alınmış lise diplomaları için, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınmış diploma denklik belgesi; İngilizce dışındaki dillerde düzenlenmiş ise ek olarak noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Nüfus cüzdanının önlü arkalı fotokopisi (T.C. kimlik numaralı),
  • 12 adet 4.5 x 6 ebadında renkli fotoğraf. (fotoğraflar son altı ay içinde çekilmiş olmalıdır. Kayda gelirken 1 adet resmin arkasına öğrenci adı, soyadı ve kazanılan bölüm/programın tükenmez kalem ile yazılmış olması gerekir. )
  • 1998 doğumlu ve daha büyük erkek öğrenciler için askerlik şubesinden alınacak “üniversiteye kayıt olmasında askerlikçe bir sakınca olmadığına dair” belge.
  • Eğitim ücretinin ilk yarısının yatırılmış olduğunu gösterir banka dekontunun aslı.
  • Eksiksiz doldurulmuş ön kayıt formu. (internet çıktısı).
  • Bir Yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınavına girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıt yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

Uçak Teknolojisi Programı için ek şartlar aşağıda belirtilmektedir;

  • Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak,
  • Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği vs.)

Uçak Teknolojisi Programına kayıt olan öğrenciler nerede eğitim göreceklerdir?

Öğrencilerimiz teorik eğitimlerini Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin İzmir/Selçuk Kampüsünde, Uygulamalı eğitimleri ise okulun laboratuvarları ve Selçuk Efes Havaalanın da yapacaktır.

Uçak Teknolojisi Programına eğitim süreleri kaç yıldır?

Uçak Teknolojisi Programının süresi de 2 yıldır.

Uçak Teknolojisi Programının eğitim ücreti ne kadardır?

Uçak Teknolojisi Programının yıllık eğitim ücreti 45.000 TL’ dir. Her dönem 22.500 TL  olarak yatırılacaktır.

Uçak Teknolojisi Programında zorunlu staj uygulaması var mıdır?

Uçak Teknolojisi programının zorunlu stajı bulunmamaktadır.

Uçak Teknolojisi Programına devam zorunluluğu var mıdır?

Devam zorunluluğu vardır, öğrenci kuramsal derslerin %70ine uygulama derslerinin %80ine devam etmek zorundadır. Aksi taktirde dersten başarısız sayılacaktır.

Uçak Teknolojisi Programından mezun olabilmek için gerekli akademik ortalama nedir?

Uçak Teknolojisi Programından mezun olabilmek için genel akademik ortalamanın en az 2.0/4.0 olması gerekmektedir.

Uçak Teknolojisi Programına giriş için özel yetenek sınavı var mıdır?

Uçak Teknolojisi Programına giriş için özel yetenek sınavı bulunmamaktadır.

Uçak Teknolojisi Programında okuyabilmek için gereken özel şartlar nelerdir?

  • Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak,
  • Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği )

Uçak Teknolojisi Programında hazırlık eğitimi var mıdır? Varsa zorunlu mudur?

Uçak Teknolojisi Programında hazırlık eğitimi yoktur. Ancak ders müfredatında genel ve mesleki ingilizce olarak 3 dönem zorunlu 4. dönem seçmeli İngilizce eğitimi yer almaktadır.